Extra alertheid in het Zuiderpark

Gepubliceerd op 2 juli 2020
Extra Alertheid Zuiderpark Tilburg
Laatste update: 4 april 2023

Buurt Alert Zuiderpark

Ook in de gemeente Tilburg worden we helaas nog te vaak geconfronteerd met woning- en auto-inbraken, diefstal, vandalisme en andere vormen van criminaliteit. Reden genoeg voor een aantal inwoners van Zuiderpark om een “Buurt Alert”-netwerk tot stand te brengen.

Buurt Alert Zuiderpark heeft het doel de veiligheid in onze wijk te verbeteren. Het is een middel voor bewoners om elkaar direct op de hoogte te brengen van een verdachte situatie of een ernstig incident. BuurtAlert werkt tevens preventief; het kan inbraken helpen voorkomen.

Download PDF

Buurt Alert richt zich op het signaleren en alarmeren van verdachte situaties in een wijk of buurt zodat mede-buurtbewoners snel worden gewaarschuwd en een eventuele verdachte in de gaten kunnen houden. Intussen dient de politie gebeld te worden zodat zij direct in actie kunnen komen.

Buurt Alert Zuiderpark streeft ernaar om in iedere wijk en buurt in Zuiderpark actief te zijn. Buurtgenoten vormen op deze manier samen de ogen en oren van de wijk. Hoe meer deelnemers, des te effectiever het BuurtAlert-netwerk. Dit verhoogt de pakkans van criminelen, kan voorkomen dat criminelen hun slag slaan en kan zelfs levens redden.

Buurt Alert kan ook ingezet worden bij noodsituaties.

Directe hulp bij medische noodsituaties kan levens redden. Bij elke noodsituatie dient eerst en altijd 112 gebeld te worden. Daarna kan via Buurt Alert een oproep gedaan worden aan buurtbewoners voor medische assistentie door mensen met een EHBO diploma of mensen die de beschikking hebben over een Automatische Externe Defibrillator (AED). Ik weet niet of die er zijn in onze wijk.

Het succes van Buurt Alert Zuiderpark valt of staat met de inzet van alle Zuiderparkers. Een veilige woonomgeving maken wij deels zelf. Hoe meer mensen zich aanmelden bij een WhatsApp-buurtgroep of ons helpen om de informatie op deze website zo compleet en actueel mogelijk te maken, des te effectiever we samen kunnen optreden tegen inbraken of elkaar kunnen helpen bij calamiteiten. Lees hier hoe Buurt Alert precies werkt.

Dit is een Whatsapp-groep met deelnemers, beheerders en de wijkagenten.

DOE JIJ OOK MEE?

Stuur een email naar info.buurtcommissiezuiderpark@gmail.com met de volgende gegevens:

  • Voor- en achternaam
  • Straat en huisnummer (dit om tegen te gaan dat er vreemden in de groep komen)
  • Mobiele telefoonnummer. Je wordt dan opgenomen in de groep.

Het Buurt Alert Zuiderpark team

De SAAR Methode

SAAR Methode Buurt Alert

Buurt Alert Zuiderpark hanteert de SAAR methode. Dit is een stappenplan dat is opgesteld in overleg met de politie. SAAR is een afkorting van:

  • Signaleer (u ziet een verdachte situatie)
  • Alarmeer (bel 112 of 0900-8844)
  • App (meld de situatie via WhatsApp)
  • Reageer (indien mogelijk naar verdachte)

Groeten Marijn Segers

namens Buurtcommissie Zuiderpark